50 år med damerna

Elsie Sjöberg, Yvonne Jonsson och Ewa Kjellsson berättar. För att bekräfta deras berättelser har vi tagit stöd av klubbens årsberättelser.

Så började vår golfkarriär.

Elsie Sjöberg efter en tävling med grillfest i slutet av 1970-talet. (Foto från Bruce USA)

Elsie Sjöberg efter en tävling med grillfest i slutet av 1970-talet. (Foto från Bruce USA)

Yvonne började spela golf 1969. Att hon började berodde kanske på att en av sönerna, då i förskoleåldern, provocerade henne när familjen, vid ett besök på Tylösand, såg några golfdamer. ”Mamma, du skulle aldrig kunna spela golf”. Varje lördagsförmiddag spelade Yvonne golf med en väninna. De hade kaffetermos med sig och njöt av friheten medan makarna passade barn och lagade lunch.

Elsie, som tidigare spelat badminton och bowlat, började spela golf 1972. Det började kännas jobbigt att vid tävlingar vara instängd i en lokal hela dagen när solen sken ute. I början, när vi bara hade nio hål, hade vi kaffekorg med oss och pausade för fika vid femmans tee. Då fick de som ville, gå igenom vår boll.  

Ewa startade sin golfkarriär 1986. Klubben firade då 20-årsjubileum och gjorde en drive för att öka medlemsantalet. Ett hundratal intresserade samlades i Strålfors lokaler och de som ville börja spela golf fortsatte med ytterligare träffar. Inger Lind och Bruce Chrafton var då tränare på klubben. Många minns säkert rockringen som *Inger använde för att illustrera svingen. 

Officiellt handicap: För att få officiellt handicap skulle man, i klubbens barndom, spela 18 hål slagtävling. Det var svårt att få handicap, banan var svårspelad och ojämn med långa ruffar och grästuvor. Där växte både pors och frodig klöver. Den första dam som fick handicap i Lagan var Siv Gustavsson. Det skedde på en onsdagstävling 1971 och de andra damerna förundrades över att hon kunnat prestera så bra. Elsie spelade bara med järnklubbor de första åren och minns att hon fick handicap år 1974. Det dröjde till 1976 innan Yvonne fick den eftertraktade lilla tennljusstaken men HCP 76 ingraverat. Från början fanns bara en utslagsplats på varje tee. År 1976 gjordes ytterligare en utslagsplats och damerna fick kortare banlängd, helt enligt golfförbundets rekommendationer.

Damkommité

Ett större och ett mindre glas från Kosta Glasbruk, graverade med klubbens dåvarande logotype.

Ett större och ett mindre glas från Kosta Glasbruk, graverade med klubbens dåvarande logotype.

Klubbens första damkommitté bildades 1968. Under många år utsågs damkommittén på årsmötet. Några aktiviteter från de första åren kan inte spåras i gamla dokument, men år 1970 valdes nya damer in och Eva Larsson, som varit medlem sedan 1966, blev ordförande. Eva var gift med klubbens kassör och kom från den berömda golffamiljen Runfeldt. Övriga damer i kommittén var Britta Boquist, Birgitta Bruce och Gerd Parkander. De tog hjälp av en släkting till Eva, som var aktiv i Båstads golfklubb, för att lära sig hur en damkommitté kunde arbeta. År 1970 hade man upptaktsmöte med 30 damer och under säsongen bjöds ”Fredrikorna” in för att prova på golf. 1976 ordnades mannekänguppvisning och Elsie Sjöberg visade frisyrer. 

Damer i övriga kommittéer: Redan år 1970 fick juniorkommittén en dam. I styrelsen fanns bara herrar till 1973 då den första damen valdes in. År 1991 blev det två damer i styrelsen, den ena var suppleant. I klubbkommittén valdes den första damen in 1976. Bankommittén fick, på inrådan av ordföranden, sin första dam 1977. I handicapkommittén tog sig en dam in 1978 och i PR-kommittén 1981. I år arbetar golfförbundet och Vision 50/50, och vi har flera kvinnor i klubbens styrelse. ??? 

Onsdagsgolf: År 1970 startades onsdagsgolfen med niohålstävlingar. Under många år delades små fina dricksglas från Kosta ut i pris, när man fått tolv stycken fick man ett större glas.

De som spelat flest tävlingar fick flitpris. Efter något år

spelade damerna även några 18-hålstävlingar och så småningom gick man över till bara 18 hål. År 1976 startades en nybörjartävling med nio hål poängbogey. Några år var damernas tävlingar uppdelade i A, B och C-klass, men detta blev så småningom bara två klasser. A-klassen var för de damer som var handicapsatta och de andra för spelare med klubbhandicap, klass C spelade bara nio hål. I dag spelar samtliga damer i samma klass. Första gången det dök upp sponsorer på damernas onsdagstävlingar var år 1986, då tre tävlingar var sponsrade.

 

Spel i Lagan och på andra banor

Ewa Kjellsson, Yvonne Jonsson, Birgit Torstensson och Anita Johansson inför finalen i Finnspång år 1990. (Klubbens foto)

Ewa Kjellsson, Yvonne Jonsson, Birgit Torstensson och Anita Johansson inför finalen i Finnspång år 1990. (Klubbens foto)

Damerna bjuder in: Damkommittén bjöd också in övriga klubbmedlemmar till tävlingar. Lördagen den 11 juni 1978 blev det en ”Skojtävling” som avslutades med grisfest och prisutdelning. Under många år från 1982 spelades en gökotta tidigt en söndagsmorgon, man spelade i lottade lag, en herre och en dam samt åt frukost med prisutdelning efteråt. 1990 bjöds in till ”Ladies Invitational” med fest och dans efteråt, denna tävling fanns några år. I juni 1994 ordnades tävlingen ”Sommarfest” med dans, en lagtävling med fyra spelare. Efter det kom Röd Tee, en uppskattad lagtävling som avslutas med lunch och priser till alla spelare. Röd Tee finns än i dag.

Några år utsåg damerna månadens golfare, en herre och en dam varje månad. 

Utflykter: I september 1984 gjorde damerna sin första golfutflykt, den gick till Laholm, året därpå till Vittsjö. Yvonne minns utflykten, i egna bilar, till Lilla Vik 1987. Efter spelet besöktes Ingelstads Kalkon och på vägen hem samlades man i Mattssons fritidshus i Skillinge för att äta kalkon. Utflykterna har oftast gått till banor i Småland, men Halland, Blekinge, Västergötland, Skåne och Danmark har också besökts. Dessa utflykter är fortfarande väldigt populära. 

Andra aktiviteter: Damerna organiserade 1981 ett matchspel som löpte över säsongen, även i dag möts damerna i matchspel. Inger Lind, som en tid var PRO på klubben, instiftade ett vandringspris för damerna. Detta vandringspris spelade man om mellan åren 1985 och 2008. Inger Linds vandringspris ersattes år 2009 av Blåslaget, med utslag från blå tee. 1989 och några år framåt ordnades ”hcp-touren” för damer utan handicap. År 2004 startade ”Damnian” som är spontangolf, riktad mot nya och ovana golfdamer. År 2010 Startade Short Lady Open som är en närspelstävling på korthålsbanan. År 1973 spelade damerna för första gången om damklubbens vandringspris. Det vandringspris som damerna spelar om nu startade år 1997. 

Seriespel: Lagandamerna deltog i Smålandsgolfens seriespel för första gången år 1986. I början fick de fyra som spelat bäst på onsdagarna representera klubben. Det fanns bara en damklass och alla åldrar kunde delta. Så småningom togs de fyra med lägst handicap ut. Ett år vann Lagandamerna Smålandserien och fick åka till Finnspång där de mötte Linköping. De spelade in dagen innan. På natten innan tävlingsdagen hade det regnat så det var stora sjöar på banan. Lagandamerna förlorade den matchen. I dag spelas seriespelet i åldersklasser.

Utbyte: Damerna hade tidigt utbyte med klubbarna i Värnamo, Isaberg och Växjö. Första gången Värnamodamerna var inbjudna till Lagan fanns det inte möjlighet att brygga kaffe på klubben. Kaffet fixades i stället hos Svea Andersson, som bodde granne med klubben, och alla samlades efter spelet i hennes gillestuga. Damerna åkte även på nationella damdagar till andra klubbar bl.a. Perstorp, Tylösand, Eksjö och Jönköping. Damerna har i dag utbyte med närliggande klubbar. Klubbens damer deltar också i Smålands Damtour, Damklubban och Smålandspokalen.

Vinteraktiviteter: År 1982 spelade damerna bridge och hade gymnastik under vintern. Gymnastiken fortsatte även året därpå. På senare år har damerna bowlat några vintrar.

Nuvarande damkommitté, Lotta, Anett, Carina, Marie, Birgitta och Catarina.

Nuvarande damkommitté, Lotta, Anett, Carina, Marie, Birgitta och Catarina.